Aangepast Mennen

Menners met een beperking

Aangepast mennen, mogelijk bij diverse FPG maneges in Nederland. is een zeer geliefde paardensport. Sommige maneges beschikken over meer dan één wagen, zodat met meerdere combinaties tegelijk gereden kan worden. Bij aangepast mennen rijdt er altijd een instructeur of helper mee op de wagen.

Intake

Als je voor het eerst gaat mennen wordt samen met jou gekeken wat je beperkingen zijn, zodat de meest geschikte combinatie samengesteld kan worden van paard, tuig en wagen. Zo kunnen de leidsels bijvoorbeeld aangepast worden en hebben sommige wagens een oprijdmogelijkheid voor een rolstoel. Meestal is het wel mogelijk om voor iemand specifiek een aanpassing te maken, zodat met de beperking ontspannen en veilig gereden kan worden.

Beginners

In de beginfase start iedereen in recreatief lesverband. Dit is een fase waarin je diverse praktische vaardigheden leert, zoals het kiezen van het tuig, hoe maak je een tuig klaar voor gebruik, welk tuig hoort bij welk paard en bijvoorbeeld wat de gebruikskenmerken zijn van een wagen met twee of vier wielen. Tijdens de lessen leer je alle officiële vaardigheden die voorkomen bij mennen. Vaardigheden die je niet uit kunt voeren door je beperking, zoals bijvoorbeeld het paard aanmoedigen met de zweep of het vasthouden van het uiteinde van de leidsels kan worden overgedragen aan je instructeur of helper. Lessen worden beoefend op het terrein van de manege en in de omgeving van de manege. Het buitenrijden in de omgeving van de manege is leerzaam en leuk en ook nog heerlijk voor menner en paard.

Aangepast mennen 1
Aangepast mennen 2
Aangepast mennen 3

Gevorderden

Wanneer je beter gaat rijden is het mogelijk om deel te nemen aan vaardigheidswedstrijden. Een vaardigheidsproef doet een beroep op je stuurmanskunst. Veelal worden deze onderling georganiseerd op de manege. Ben je uiteindelijk helemaal gevorderd dan kun je eventueel deelnemen aan officiële wedstrijden. Let wel, ook gevorderden rijden altijd met instructeur of helper. De categorieën voor aangepast mennen zijn hetzelfde als die van het reguliere mennen, echter met je aanpassing wordt je ingedeeld op basis van je profiel in grade I of II. Informatie over deze wijze van indelen kun je vinden op www.knhs.nl
Mennen is een ontzettend leuke paardensport. De samenwerking met instructeur/helper en het rijden met het paard is ontspannend maar ook een uitdaging. Voor en na het rijden is er veel gezelligheid tijdens het gereedmaken en ook weer schoonmaken van de tuigen. Heb je na het lezen van deze informatie al helemaal zin gekregen in het mennen, neem dan contact op met een FPG manege bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden. Alle FPG-maneges zijn te vinden op FPG maneges

Afdrukken

Agenda

Agenda

Bekijk onze Agenda

Lees meer....

FPG maneges

FPG maneges

Vind hier een overzicht van alle lidstichtigen aangesloten bij de FPG

Lees meer....

Opleiding

Opleiding

Hoe word je Instructeur Paardrijden Gehandicapten?

Lees meer....

Het Forum

Het Forum

Stel een vraag in ons Forum

Lees meer....

Contact

Secretariaat Vereniging FPG
Het Ziedhuijs 26

cbf logo

Inloggen

Als lid van de FPG krijgt u een inlogaccount. Deze is geschikt voor het forum en voor de kennissite.